Perioperativna analgezija u laparaskopskoj hirurgiji

Predavanje Perioperativna analgezija u laparaskopskoj hirurgiji održano je 10 Juna 2021. Predavanje je održao profesor Predrag Stevanović online putem ZOOM linka.

Predavanje je dostupno na linku https://youtu.be/B558wKDPfr8.

Materijal

Agenda – preuzeti
Report – preuzeti
Spisak učesnika- preuzeti

O predavanju

Adekvatna kontrola akutnog bola važna je i za kratkoročne i za dugoročne ishode lečenja pacijenata, jer perioperativni bol može dovesti do neuronske senzibilizacije koja potencijalno može rezultirati upornim postoperativnim bolom.

U perioperativnom okruženju,korišćene su brojne multimodalne tehnike u cilju targetiranja bola na različitim putevima koji uključuju transdukciju, prenos, modulaciju i percepciju od strane centralnog nervnog sistema. Kombinacije lekova ili interventnih analgetskih tehnika omogućile su modulaciju bola na različitim tačkama neurohemijskog puta u centralnom nervnom sistemu; ovo dovodi do sinergističke analgezije koja je kamen temeljac multimodalne analgezije. Treba napomenuti da nije moguće ili poželjno sintetizovati sve opcije multimodalne analgezije u algoritam koji odgovara svima. Shodno tome, neophodan je pažljiv pristup koji prilagođava dostupne analgetske modalitete specifičnim kliničkim situacijama kako bi se na najbolji način u praksi kombinovala nauka i umetnost perioperativne medicine bola. Na ovom predavanju, prezentovani su dokazi iz publikovane literature o vrstama perioperativne analgezije koja se pre svega  primenjuje u laparaskopskoj hirurgiji.

Glavni cilj predavanja bio je upoznavanje specijalizanata sa modalitetima adekvatnog tretmana bola u okviru perioperativne analgezije prilikom laparaskopskih hirurških intervencija. Prvobitno je istražena publikovana literatura na ovu temu, a zatim i pripremljeno predavanje. Imajući u vidu da zbog epidemioloških prilika predavanje nije bilo moguće održati uživo, specijalizantima je poslat poziv mejlom sa agendom predavanja i link na Youtube kanal Medicinskog fakulteta, na kom je moguće pratiti predavanje. Specijalizanti su nakon predavanja i poziva, poslali mejl sa potvrdom da su lekcije ispratili na osnovu čega je formirana lista prisutnih od 30 osoba.

 

Leave a Reply