Perkutana epiduralna neuroplastika sa FORA-B kateterom

Predavanje Perkutana epiduralna neuroplastika sa FORA-B kateterom održano je 12 Aprila 2021. Predavanje je održao profesor Predrag Stevanović i Andreas Veihelmann.

Predavanje je dostupno na linkovima:

Materijal

Agenda – preuzeti
Report – preuzeti

O predavnju

Onlajn seminar Perkutana epiduralna neuroplastika sa FORA-B kateterom organizovao je 12. aprila 2021. godine prof. Dr Predrag D. Stevanović.

Seminar je organizovan uz pomoć HoloLens tehnologije. Dr Andreas Veihelmann je zajedno sa profesorom Stevanovićem izveo četiri intervencije u okviru seminara.

U Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” nemački i srpski lekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi uz primenu virtuelne hologramske tehnologije.

Procedura nosi naziv perkutana epiduroliza. Bol u kičmi uklanja se pomoću specijalnog katetera, a po principu epiduralne anestezije. To je minimalno invazivan hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, a pacijent istog dana ide kući. Nakon intervencije nije mu potrebna ni fizikalna terapija. Intervencija se može raditi na bilo kom delu kičme, lumbalnom, vratnom.

Tokom intervencije, prvi put u našoj zemlji i u našoj medicini, korišćene su i naočare za virtuelnu realnost – HoloLens kompanije Microsoft.

Ukupan broj jedinstvenih posetilaca seminara bio je 159, a ukupan broj pristupa strimovanju uživo 355. Prosečno vreme gledanja po korisniku 54 min i 50 sekundi. Prisutni iz zemalja HEPMP-a, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, učestvovali su u direktnom prenosu zajedno sa kolegama iz Hrvatske, Makedonije, Austrije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, SAD, Kanade, Japana, Koreje.

Leave a Reply